درباره ما

http://s2.picofile.com/file/7891972254/siSTgu_265.jpg

با سلام
هدف از ایجاد این وبلاگ این بود که موضوع سبک زندگی ایرانی اسلامی را در فضای مجازی در حد وتوان خودم شیوه اش را با وبلاگ تخصصی سبک زندگی ایرانی اسلامی رواج دهم وبتوانم به سخنان رهبرم که مورد تاکیدشان سبک زندگی اسلامی ایرانی بودوایشان فرمودند:با پیشرفت در سبک زندگی،اهداف تمدن اسلامی محقق می شود .
من هم با ایجاد این وبلاگ در تحقق ساختن سخن زیبای رهبرم تلاش می کنم وگامی مثبت در این جهت برمی دارم.
پس با من همراه باشید
((ثبت شده در سایت ساماندهی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی ایران))
دوستدارتان حسین رضایی-متولد 24خرداد 1373-اصفهان

لوگوونظرسنجی وبلاگ

New Page 2

بنر جشنواره

لوگوی کنگره ودیگر امکانات

مصرف كه واژه اي عربي و از آن در زبان فارسي , به هزينه و تعبير consume و consumption در زبان انگليسي به مي شود , مصدر ميمي و اسم زمان و مكان است . از اين رو بايد آن را به معناي خرج كردن و زمان ومكان خرج نمودن دانست , ولي عرب زبانان براي رساندن اين مقصود , بيشتر از تعبير « استهلاك » استفاده مي كنند.

و در اصطلاح اقتصادي , مصرف عبارت است از ارزش پولي كالاها و خدماتي كه توسط افراد خريداري وتهيه مي شود۸٫ البته مقصود ما از مصرف در اين تحقيق , معنايي عام تر وشامل تخصيص بودجه و هزينه كردن امكانات و درآمدهاي عمومي از سوي دولت نيز مي شود.

برخي ديگر براي تبيين مقوله مصرف گفته اند : ثروت , منبع درآمد است و درآمد خالص (در آمد منهاي استهلاك ) به دو منظور استفاده مي شود. بخشي از آن , به انباشتن ثروت و پس انداز اختصاص مي يابد و بخش ديگر , صرف تحصيل لذت مي شود. آن قسمت از درآمد كه صرف به دست آوردن لذت مي گردد , مصرف ناميده مي شود۱٫

بر اين اساس پس انداز , مبلغي از درآمد است كه به مصرف نمي رسد و مصرف به علاوه پس انداز , مساوي درآمد خواهد بود۲٫

به هر حال در دانش اقتصاد , مصرف , شامل دو گروه عمده خوراكي ها و غير خوراكي ها است . خوراكي ها , شامل آشاميدني ها , دخانيات , انواع نان , برنج , گوشت , لبنيات , روغن , ميوه و سبزي و غير خوراكي ها , شامل گروه هاي پوشاك و كفش , مسكن , اثاثيه منزل , بهداشت و درمان , حمل و نقل و ارتباطات , تفريحات و سرگرمي ها , خدمات فرهنگي و كالاها و خدمات متفرقه است ۳٫

گفتني است از نگاه اقتصاد دانان , مهم ترين عامل تعيين كننده مصرف , در آمد است . اهميت اين امر , به حدي است كه از نگاه آنان , مصرف تابع در آمد است , به گونه اي كه هر چه درآمد بيشتر باشد , مصرف بيشتر خواهد بود و برعكس ۱۲٫

عوامل تعيين كننده ديگر عبارتند از : داراييها , ماليات , قابل دسترس بودن و هزينه تحصيل اعتبار , انتظارات از آينده در مورد قيمت ها و در آمد۴٫

 از نظر ما , بايد اعتقادات و باورهاي ديني و به طور كلي سطح فكري و فرهنگي آحاد جامعه را نيز از عوامل تعيين كننده مصرف دانست و اين مهم با توضيحات بعدي روشن تر خواهد بود.

ضرورت تدبير در امر مصرف

مصرف , از نگاه اقتصادي , داراي اهميت به سزايي است تا جايي كه اقتصاد دانان , ابراز داشته اند مصرف , در عين اين كه هدف نهايي از توليد و توزيع است , از عوامل موثر در آن نيز ميباشد. بر همين اساس , آنان از اصلي به عنوان : حاكميت مصرف كننده » سخن گفته اند , يعني « اين مصرف كننده است كه به توليدات و چگونگي تخصيص منابع توليد و توزيع شكل مي دهد. » براي مثال , در يك جامعه مبتلا به جنگ , وقتي همه اولويت ها به امر جنگ و دفاع داده شود , توليدات و توزيع ثروت ها نيز در مسير جنگ قرار مي گيرد. بنابراين , مصرف , تنها تابعي از توليد و توزيع نيست , بلكه از سوي ديگر , توليد و توزيع هم تابع مصرف است . به ديگر سخن , ميان مصرف و توليد و توزيع , هم رابطه علي و معلولي وجود دارد و هم اين كه مصرف , ابزار مهمي در توجيه چگونگي توليد است ۵٫ افزون بر اين , چنان كه اشاره گرديد , كم و كيف مصرف و مسائل جانبي آن , پيوندي وثيق با فرهنگ , آداب و رسوم و باورهاي آحاد جامعه دارد و به طور كلي نمي توان از تاثير فراوان اين امر در نيك بختي يا شور بختي آحاد جامعه چشم پوشيد.

اهميت فراوان اين امر , سبب شده است پيشوايان بزرگ دين , با سخن و سيره خود , بر تدبير در مصرف و تقدير معيشت تاكيد ورزند , شيخ طوسي , به سند خود از شخصي به نام حسين نقل مي كند : سمعت رجلا يقول لابي عبدالله (ع ) بلغني ان الاقتصاد و التدبير في المعيشه نصف الكسب , فقال ابوعبدالله (ع ) لا , بل هوالكسب كله ومن الدين التدبير في المعيشه ۶٫ شنيدم شخصي به امام صادق (ع ) عرض ميكرد : به ما گفته اند : اقتصاد و تدبير در معيشت , نيمي از كسب است . حضرت فرمود : نه بلكه اين كار , همه كسب است و از جمله دين (و دين داري ) تدبير در معيشت است .

و در حديثي كه آن را شيخ كليني به سند خود از امام باقر(ع ) نقل مي كند آمده است : الكمال كل الكمال التفقه في الدين و الصبر علي انائبه و تقدير المعيشه ۷. همه كمال (انساني ) در سه چيز است : خوب فهميدن دين , صبر نمودن بر مصيبت و تقدير معيشت .

و بنابر نقل ديگري از مرحوم كليني , شخصي به نام معتب مي گويد : در يكي از سال ها كه قيمت ها در شهر مدينه رو به افزايش نهاده بود , امام صادق (ع ) به من فرمود : موجودي گندم ما چقدر است عرض كردم : به قدري است كه براي چند ماه كفايت كند. حضرت فرمود : آن را بيرون برده بفروش ! عرض كردم در مدينه گندم يافت نمي شود! فرمود : آن را بفروش ! چون آن را فروختم , حضرت فرمود : همراه با مردم (گندم خانه مرا) روز به روز خريداري كن ! و افزود : قوت خانه مرا , نيمي از جو و نيمي از گندم قرار بده , خداوند مي داند كه من ميتوانم نان خانه خود را از گندم تامين كنم ولي دوست دارم خداوند مرا در حالي ببيند كه در معيشت خود , حسن تقدير دارم ۸٫

در ميان روايات , به سخني از امام صادق (ع ) بر مي خوريم كه ممكن است مضمون آن در نگاه بدوي , عدم ضرورت تدبير در امر مصرف و معيشت و شايد مطلوب بودن ترك آن باشد. بر حسب اين روايت كه آن را صاحب بحار از عنوان بصري نقل كرده است , وي مي گويد : قلت يا اباعبدالله ! ما حقيقه العبوديه قال : ثلاثه اشيا , ان لايري العبد لنفسه فيما خوله الله ملكا لان العبيد لايكون لهم ملك يرون المال مال الله يضعونه حيث امر هم الله به ولا يدبر العبد لنفسه تدبيرا و جمله اشتغاله فيما امره تعالي و نهاه عنه فاذا لم يرالعبد لنفسه فيما خوله الله تعالي ملكاهان عليه الانفاق فيما امره الله تعالي آن ينفق فيه و اذا فوض العبد تدبير نفسه علي مدبره هان عليه مصائب الدنيا۹ از امام صادق (ع ) پرسيدم : حقيقت عبوديت چيست فرمود : سه چيز : (يكي اين كه ) بنده , در آن چه خدا به او عطا كرده است , مالكيتي براي خود نبيند , زيرا براي بندگان , مالكيتي نيست , ايشان مال خود را مال خدا مي دانند و آن را جايي قرار مي دهند كه خداوند بدان فرمان داده است و عبد , براي خود , هيچ گونه تدبيري نمي كند و تمام اشتغال او در مسيري قرار دارد كه خداوند وي را امر يا نهي كرده است . پس هرگاه بنده , در آن چه خداوند به او ارزاني داشته , مالكيتي براي خود نبيند , انفاق نموده در موردي كه خداوند دستور داده است , برايش آسان مي شود و هرگاه او تدبير خود را به خداوند واگذارد , سختي هاي دنيا بر او آسان مي گردد…

 ولي بايد اذعان داشت اين گفتار , هيچ گونه منافاتي با ديگر آموزه هاي ديني در باب ضرورت تدبير در امر مصرف و معيشت ندارد , زيرا در اين حديث , حضرت , در مقام رد تدبير عوامانه كساني است كه فارغ از مشيت و تقدير الهي و صرفا براساس توهمات و تخيلات خود , خط مشي انتخاب مي كنند و در جمع آوري و هزينه نمودن مال و ثروت براي خود استقلال قائل اند و براي تدبير الهي , حسابي باز نمي كنند. به ديگر سخن , حضرت با اين گفتار , « توحيد در تدبير » را آموزش مي دهد , آموزه اي كه با تدبير بندگان در چهار چوب تدبير الهي هيچ منافاتي ندارد , همان طور كه اعتقاد به « توحيد افعالي » (كه از اعتقادات مسلم است ) هيچ گونه تضادي با افعال اختياري بشر ندارد , تضاد وقتي پيش مي آيد كه بشر را در تدبير و فعل خود , مستقل و كار او را در عرض اراده و مشيت الهي ارزيابي كنيم . به تعبير ديگر , رهنمود امام صادق (ع ) در اين روايت , ناظر به مضموني است كه در برخي دعاها وارد شده است , مانند :

لااله الا الله لايقضي في الامور الاانت و لايدبر مقاديرها غيرك و لايتم شي منها دونك ۱۰… و مانند آن چه در زيارت نامه امام رضا(ع ) به نقل از امام جواد (ع ) آمده است : يا من لايدبر الامر الاهو يا من لايغفر الذنب الا هو يا من لايخلق الخلق لاهو۱۱… فشرده سخن آن كه نمي توان پذيرفت اين روايت , مومنان را بر خلاف دستورات صريح قرآن كه مي فرمايد : « ولاتبسطها كل البسط » « و لاتسرفوا » به زياده روي و اسراف و ريخت و پاش اموال , فرمان مي دهد , به يقين چنين نيست .

مي توان مضامين روايت مورد بحث و روايات پيشين را با عنايت به دو بعد و جنبه انسان , يعني بعد طبيعي و حيواني و بعد فطري و الهي او نيز تحليل كرد و گفت انسان ها , در زندگي خود , با دو قسم تدبير , يكي ممدوح و ديگري مذموم , سرو كار دارند قسم نخست , تدبيري است كه در امتداد تسليم خداوند بودن , تفويض امور به او , معرفت و اعتراف به مبدا و هماهنگي با او قرار دارد و مبتني بر عزم , استواري , توكل , پيش بيني و بهره گيري از همه امكانات است و قسم دوم , تدبيري است مبتني بر توهمات , خيال بافي ها , بلند پروازي ها و بي برنامه گي ها و با اموري مانند شيطنت و تزوير و ضعف و عجز سر و كار دارد. بدين ترتيب , مي توان گفت روايت اخير , در مقام نفي تدبير حيواني و شيطاني و روايات پيشين , در پي تشويق به تدبير فطري و الهي اند. از اين رو , تعارضي ميان آن ها متصور نيست .

تنظيم شده توسط موسوي

اثر حجت الاسلام والمسلمين دكتر علي اكبر كلانتري

بخش دين وانديشه تبيان

 پاورقي :

……………………………

۱ـ ر . ك : باقر قديري اصلي , كليات علم اقتصاد , ص ۲۷۴

۲ ـ ر . ك : طهماسب محتشم دولتشاهي , مباني علم اقتصاد , ص ۱۹۰

۳ ـ ر . ك : همو , نظريه ها و سياست ها در اقتصاد كلان , ص ۱۴۵ ـ۱۴۶

۴ ـ ر . ك : همو , مباني علم اقتصاد , ص ۱۸۹

۵ ـ ر . ك : همو , نظريه ها و سياست ها در اقتصاد كلان , ص ۱۴۵ ـ۱۴۶

۶ ـ ر . ك : دفتر همكاري حوزه و دانشگاه , مباني اقتصاد اسلامي , ص ۲۸۵

۷ ـ محمد بن حسن طوسي , امالي , ص ۶۶۶

۸ ـ حر عاملي , وسائل الشيعه , ج ۱۷ , ص ۶۵

۹ ـ همان , ص ۴۳۶

۱۰ ـ مجلسي , بحارالانوار , ج ۱ , ص ۲۲۵ , ابوالفضل طبرسي , مشكاه الانوار , ص ۳۲۵

۱۱ـ مجلسي , بحارالانوار , ج ۹۷ , ص ۲۷۲ ,



معماري ايران داراي ويژگيهايي است كه در مقايسه با معماري كشورهاي ديگر جهان از ارزشي بخصوص برخوردار است: ويژگيهايي چون طراحي مناسب، محاسبات دقيق، فرم درست پوشش، رعايت مسائل فني و علمي در ساختمان، ايوانهاي رفيع، ستونهاي بلند و بالاخره تزئينات گوناگون كه هريك در عين سادگي معرف شكوه معماري ايران است.به طور كلي ميتوان معماري ايراني را در اين ۵ اصل مشاهده كرد.

١- درونگرايي:

يكي از باورهاي مردم ايران زندگي شخصي و حرمت آن بوده كه اين امر به گونه ‌ اي معماري ايران را درون ‌ گرا ساخته است. معماران ايراني با سامان ‌ دهي اندام ‌ هاي ساختمان در گرداگرد يك يا چند ميان ‌ سرا، ساختمان را از جهان بيرون جدا مي ‌ كردند و تنها يك هشتي اين دو را به هم پيوند مي ‌ داد.

درون گرايي مفهومي است كه به صورت يك اصل در معماري ايران وجود داشته و با حضوري آشكار ، به صورتهاي متنوع ، قابل درك و مشاهده است .
اصولاً در ساماندهي اندام هاي گوناگون ساختمان به ويژه خانه هاي سنتي، باورهاي مردم، بسيار كارساز بوده است. يكي از باورهاي مردم ايران ارزش نهادن به زندگي شخصي و حُرمت آن و نيز عزت نفس ايرانيان بوده كه اين امر به گونه اي معماري ايران را درون گرا ساخته است .

معماران ايراني با ساماندهي اندامهاي ساختمان در گرداگرد يك يا چند ميانسرا، ساختمان را ازجهان بيرون جدا مي كردند و تنها يك هشتي اين دو را به هم پيوند مي‌داد. خانه هاي درونگرا در اقليم گرم و خشك، همچون بهشتي در دل كوير هستند، فضاي درونگرا مانند آغوش گرم بسته است واز هر سو رو به درون دارد.

سر در اين خانه ها داراي دو سكو بود و درها داراي دو كوبه‌ي جدا ويژه‌ي مردان و زنان. دو دالان يكي از بخش بيروني و ديگري از بخش اندروني خانه به هشتي راه داشتند. اندروني‌جايگاه زندگي خانواده بوده و ‌بيگانگان بدان راه نداشتند.
بيروني، ويژه‌ي مهمانان و بيگانگان بود كه جداگانه پذيرايي مي شدند و گاهي مهمانان در بالاخانه (اتاق روي هشتي) كه به اندروني نزديك بود پذيرايي مي شدند.

بخش بيروني، آذين‌هاي بيشتري نسبت به اندروني داشت. معماران حتي در ساختمان‌هاي برونگرا مانند كوشك ميان باغ ها، نيز درونگرايي را پاس مي داشتند. كوشك ها ساختمانهايي برونگرا بودند كه گرداگرد آنها باز بود و از هر سو به بيرون باز مي شدند. بيشتر خانه هاي غربي يا شرق آسيا چنين هستند..

خانه هاي برونگرا در برخي سرزمينهاي ايران نيز ساخته مي شود. مانند كردستان، لرستان و شمال ايران، ولي در سرزمين هاي مياني و گرم و خشك ايران، خانه هاي درونگرا، پاسخ در خوري براي خشكي هوا، بادهاي آزاردهنده، شن هاي روان و آفتاب تند هستند.

ويژگي معماري غير قابل انكار آثار و ابنيه اي مانند خانه ، مسجد ، مدرسه ، كاروانسرا حمام و غيره مربوط به خصوصيت درون گرايانه آن است كه ريشه اي عميق در مباني و اصول اجتماعي –فلسفياينسرزميندارد .

با يك ارزيابي ساده مي توان دريافت كه در فرهنگ اين نوع معماري ، ارزش واقعي به جوهر و هسته باطني آن داده شده است و پوسته ظاهري ، صرفا پوششي مجازي است كه از حقيقتي محافظت مي كند و غناي دروني وسربسته آن تعيين كننده جوهر و هستي راستين بنا است و قابل قياس با وجوهات و فضاي بيروني نيست .

درون گرايي در جستجوي حفظ حريم محيطي است كه در آن شرايط كالبدي با پشتوانه تفكر ، تعمق و عبادت به منظور رسيدن به اصل خويش و يافتن طمانينه‌ي خاطر و آرامش اصيل در درون ، به نظمي موزون و متعالي رسيده است . به طور اعم و بر اساس تفكر شرقي و در سرزمينهاي اسلامي ؛ جوهر فضا در باطن است و حياط دروني ، به وجود آورنده اساس فضا است.

٢- پرهيز از بيهودگي:
در معماري ايران تلاش مي شده كار بيهوده در ساختمان سازي نكنند و از اسراف پرهيز مي كردند. اين اصل هم پيش از اسلام و هم پس از آن مراعات مي شده است. در قرآن كريم آمده “مومنان،آنانكه از بيهودگي روي گردانند”(سوره ي مومنون،آيه سوم.)

اگر در كشورهاي ديگر،هنرهاي وابسته به معماري مانند نگارگري(نقاشي)و سنگتراشي،پيرايه(آذين)به شمار مي آمده، در كشور ما هرگز چنين نبوده است.گره سازي با گچ و كاشي و خشت و آجر و به گفته ي خود معماران،”آمود” و اندود بيشتر بخشي از كار بنيادي ساختمان است. اگر نياز باد در زير پوشش آسمانه (سقف)،پنامي (عايقي) در برابر گرما و سرما ساخته شود يا افراز بنا كه ناگزير پرو پيمون است و نمي تواند به دلخواه معمار كوتاهتر شود،تنها با افزودن كاربندي مي توان آنرا كوتاهتر و “بِاندام” و مردم وار كرد. اگر اُرسي(باز) و روزن با چوب يا گچ و شيشه هاي خرد و رنگين گره سازي مي شود. براي اين است كه در پيش آفتاب تند و گاهي سوزان،پناهي باشد تا چشم را نيازارد و اگر گنبدي از تيزه تا پاكار با كاشي پوشيده مي شود تنها براي زيبايي نيست. وانگهي بايد دانست كه واژه ي “زيبا” به معناي “زيبنده بودن” و تناسب داشتن است نه قشنگي و جمال.

در زيگورات چغازنبيل از ۱۲۵۰ پيش از ميلاد،مي توان كاربرد كاشي را ديد. در اين ساختمان،اِزاره ديوارها را با كاشي آبي آمود كرده اند. چون هنگام رفت و آمد مردم،برخورد به پاي ديوار بيشتر بوده است،و چون خشت در برابر باران آسيب مي ديده،نماي ساختمان را با آجر پوشانده اند.

معماران ايراني در جاهايي كه مردم در آن بر زمين مي نشستند و به ديوار تكيه مي زدند،براي افزايش پايداري ازاره ديوار،آنرا با اندودي از گچ كه با كتيرا آميخته شده بود،تا بلندي يك گز(هر گز برابر ۶۶/۱۰۶ سانتيمتر)اندود مي كردند كه رويه اي سخت به دست مي آمد،به گونه اي كه خراشيدن آن دشوار بود.ازاره بيروني ساختمان را هم بيشتر با سنگ كار مي كردند.

همچنين از كاشي در آمود گنبدها بهره گيري مي كردند و آنرا پر از نقش و نگار مي كردند. اين تكه هاي رنگي كاشي،آسانتر تعمير و بازسازي مي شدند.كاشي عمر زيادي ندارد و پس از زماني از جا كنده شده و فرو مي ريزد،به ويژه در جاهايي كه برف و يخ هم باشد. اگر رويه اي يكرنگ باشد،بازسازي بخش كنده شده دشوار مي شود و كار دو زنگ در مي آيد.ولي هنگامي كه تكه تكه و چند رنگ باشد كار آسانتر است.

٣- مردم واري( محوري):
مردم محوري به معناي رعايت تناسب ميان اندام ‌ هاي ساختماني با اندام ‌ هاي انسان و توجه به نيازهاي او در كار ساختمان ‌ سازي است. در ايران هم مثل مكان ‌ هاي ديگر، معماري هنري وابسته به زندگي است. معمار ايراني بلنداي درگاه را به اندازه بالاي مردم مي ‌ گرفته و روزن و روشندان را چنان مي آراسته كه فروغ خورشيد و پرتو ماه را به اندازه دلخواه به درون سرا مي آورد. پهناي اتاق خواب به اندازه يك بستر است و افراز طاقچه به اندازه اي است كه نشسته و ايستاده به آساني در دسترس باشد و از طرفي تالار كه مخصوص مهمان است به اندازه ‌ اي پهناور و باشكوه بوده كه شايسته پذيرايي باشد.

۴- خودبسندگي:
معماران ايراني تلاش مي كردند ساختمايه ي مورد نياز خود را از نزديك ترين جاها به دست مي آوردند و چنان ساختمان مي كردند كه نيازمند به ساختمايه ي جاهاي ديگر نباشد و “خودبسنده” باشند. بدين گونه كار ساخت با شتاب بيشتري انجام مي شده و ساختمان با طبيعت پيرامون خود”سازوارتر” در مي آمده است و هنگام نوسازي آن نيز هميشه ساختمايه ي آن در دسترس بوده است.

معماران ايراني بر اين باور بودند كه ساختمايه بايد “بوم آورد” يا “ايدري”(اينجايي) باشد. به گفته ي ديگر فرآورده (محصول) همان جايي باشد كه ساختمان ساخته مي شود و تا آنجا كه شدني است از امكانات محلي بهره گيري شود.

براي نمونه در ساخت پارسه(تخت جمشيد)،بهترين را از يك كان(معمدن)در نزديكي دشت مرغاب به دست مي آوردند و با ارابه هاي چوبي به پارسه مي رساندند. اين سنگ را بيشتر براي روكش ديوارهاي ستبرخشتي به كار مي بردند.فرآوردن خشت نيز كاري بسيار ساده بوده است.

معماران ايران تا آنجا كه مي شد تلاش داشتند ساختمايه ي مرغوب به كار برند و با بهترين گونه ي خاك،گچ،آهك و سنگ كار مي كردند.اگر فرآوردن و آماده ساختن آن از همانجا شدني نبود،از جاي دورتر بهره مي گرفتند.براي نمونه چون خاك پيرامون شيراز،”ريگ بوم” بود،به كار آجر ساختن نمي خورد،پس خاك رُس بهتر از لار يا از خان خوره(آباداي ميان را اصفهان) به دست مي آوردند.يا در كناره ي كوير،چون خاك شوره دار بود،آجر خوبي به دست نمي آمد.پس هنگام كار اين آجرها را ميان چند رج خشت مي چيدند و براي از ميان بردن شوره ي آنها،دوغابي به نام “فرش آهك” به كار مي بردند كه با ماسه ي نرم درست مي شد.

نمونه ي ديگر از خودبسندگي و بهره گيري از امكانات موجود،در ساخت ميانسراي(حياط) گود يا “باغچال”يا گودال باغچه در خانه ها بود.براي گودكردن ساختمان و دسترسي به آب،ناگزير بايد خاكبرداري فراواني مي شد.در تهران،آب روگذر بود و از آن براي پركردن آب انبارها بهره مي بردند.در كاشان،زواره و نايين آب زيرگذر بود،براي همين ميانسرا را چنان گود مي ساختند كه تنه ي درختان باغچه در گودي پنهان مي شد.معماران خاك برداشته شده را دوباره در همان ساختمان به كار مي بردند.گود شدن ساختمان به ايستايي تاق ها نيز كمك مي كرد.چون زمين،پشت بند در برابر رانش بود.

باز براي نمونه،در محله ي شارستان يزد،زمين تا ژرفاي دو متري از جنس خاك رُس و پايين تر از آن،جنسي به نام”چلو” يا”كرشك” است كه لايه اي بسيار سخت است. معماران خاك رُس را برداشته و روي لايه ي سخت،با همان خاك ساختمان مي ساختند.

يكي از نكات مهم در معماري ايران اين است كه اساساً يكي از انگيزه هاي بنيادي در ساخت آسمانه خميده ي تاقي و گنبدي و بهره گيري گسترده از آنها،اين بوده كه چوب مناسب براي ساختمان سازي در همه جا يافت نمي شده است.ولي فرآوردن خشت و آجر ساده بود.معماران هم دست به نوآوري هايي زدند كه با خشت و آجر بتوان دهانه هاي بزرگ را پوشاند.آنها گونه هاي فراواني از چفد مازه دار و تيزه دار را به كار گرفتند.

از چفد مازه دار در زيگورات چغازنبيل و از چفد تيزه دار در سد درودزن شيراز بهره گيري شده است.تاق و گنبد را مي شد با خشت كه ساختمايه اي ناپايدار است هم ساخت.براي نمونه،آسمانه يخچالهاي سنتي،گنبد بستو بوده كه با خشت ساخته مي شده،چون بسيار كمتر از آجر،گرماي بيرون را از خود مي گذراند.اين گنبدهاي خشتي بسيار هم پايدار بودند.(در زمين لرزه ي طبس،ساختمان هاي بتني پيش فشرده ويران شدند،ولي يخچالها كه با گنبد كلنبو ساخته شده بودند بر جاي ماندند.)

بدين گونه شايد بتوان انگيزه ي بنيادي بهره گيري از تاق و گنبد در معماري ايران را باور به “خودبسندگي” در ساختمان سازي دانست.

۵- نيارش:
واژه ي”نيارش”در معماري گذشته ي ايران بسيار به كار مي رفته است.نيارش به دانش ايستايي،فن ساختمان و ساختمايه (مصالح)شناسي گفته مي شده است.

معماران گذشته به نيارش ساختمان بسيار توجه مي كردند و آنرا از زيبايي جدا نمي دانستند.آنها به تجربه به اندازه هايي براي پوشش ها و دهانه ها و جرزها دست يافته بودند كه همه بر پايه ي نيارش به دست آمده بود. “پيمون”،اندازه هاي خردو يكساني بود كه در هرجا در خور نيازي كه بدان بود به كار گرفته مي شد. پيروي از پيمون هرگونه نگراني معمار را درباره ي نااستواري يا نازيبايي ساختمان از ميان مي برده،چنانكه يك گِلكار نه چندان چيره دست در روستايي دور افتاده مي توانست با به كار بردن آن،پوشش گنبدي را به همان گونه انجام دهد كه معمار كار آزموده و استاد پايتخت.معماران همراه با بهره گيري از پيمون و تكرار آن را در اندازه ها و اندام ها،ساختمان ها را بسيار گوناگون از كار در مي آوردند. هيچ دو ساختماني يكسان در نمي آمد و هر يك ويژگي خود را داشت،گرچه از يك پيمون در آنها پيروي شده بود.

منبع: تهيه و تنظيم : معماري نيوز



دسته ها : معماري اسلامي ايراني وسبك زندگي | ارسال شده در | (0) نظر
ورود تكنولوژي به عرصه ‏ي زندگي شهري، بروز و ظهور خود را در جنبه‏ هاي مختلفي به نمايش مي‏گذارد. يكي از اين عرصه‏ ها، خانه‌سازي و به گونه‏اي وسيع‏تر، مي‏تواند ساختن شهرك باشد. بدون شك نوع ساخت‌وساز شهرك‌ها بر شيوه‏ي زندگي اهالي آن‌ها در حوزه ‏هاي مختلف اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي تأثيرگذار خواهد بود.
بنابراين مي‌توان اين شهرك‌ها را بر اساس قرارگيري ساختمان‌ها در كنار يكديگر و شهرسازي آن‌ها نيز مورد بررسي قرار داد كه برخي از جنبه‌هاي آن ذكر مي‌شود.
آسيب‌شناسي شهرك‌هاي مسكن مهر
يكي از مباني مهم طرح مسكن مهر، كم كردن قيمت
زمين از هزينه‌ي مسكن است. از اين‌ رو، مكان‌يابي براي مسكن مهر به يكي از دشواري‌هاي اين طرح مبدل شده است. بر اين مبنا، عموماً زمين‌هايي كه براي طرح مسكن مهر فراهم شده‌اند خارج از شهرها يا در حاشيه‌ي شهرها قرار دارند كه به نوعي به حاشيه‌نشيني شيك تبديل شده‌اند.
در تعاليم اسلامي محل قرارگيري خانه حائز اهميت و مورد توجه است تا جايي كه علاوه بر آب‌وهواي مكان، توصيه شده است تا در جاهاي پرت و دور از شهر و جامعه خانه‌سازي نشود.
نتايج پژوهش‌ ميان‌رشته‌اي صورت‌گرفته در طرح ساختارشناسي هويت محله‌اي تهران نيز نشان مي‌دهد كه مقياس حد فاصل خانه تا شهر، در وضعيت كلان‌شهري تهرانِ امروز، بر كيفيت زندگي ساكنان اين شهر اثرگذار است. اين پژوهش‌ها نشان مي‌دهند كه مقياس «نزديكي به محل سكونت»، نقش سازنده‌اي در ارتقاي كيفيت زندگي دارد و بر احساس تعلق ساكنان به مكان سكونتشان مي‌افزايد. اين مقياس در هويت‌يابي آن‌ها از طريق سكونتشان در شهر و ايجاد روابط اجتماعي‌ ميان آن‌ها نيز مؤثر است.[۱]
دوري از شهرها موجب اشكالات و معضلات متعددي مي‌شود، از جمله سبب كاهش و از بين رفتن سرمايه‌هاي اجتماعي مي‌گردد،[۲] زيرا از آنجايي كه شهرك‌هاي مسكن مهر غالباً در حومه‌ و با فاصله از شهرها ساخته شده‌اند، اين ‌گونه حومه‏نشيني ميزان زيادي از وقت افراد را به خود اختصاص مي‏دهد. بيشترِ وقت افراد به تنهايي در اتومبيل مي‌گذرد و زمان كمتري با دوستان و همسايگان و يا در نشست‏هاي عمومي براي طرح‏هاي اجتماعي و… صرف مي‏شود. همچنين پراكندگي و حومه‏نشيني باعث از بين رفتن وابستگي دروني به اجتماع مي‏گردد و زمان سفر از حومه به شهر و بالعكس نيز تا حدود زيادي باعث افزايش جدايي بين كار و منزل مي‏شود و فرد احساس وابستگي به محل زندگي خود نخواهد داشت، زيرا از محل و نيازهاي شهر اطلاع خاصي نخواهد داشت و تعلقي نيز به شهر خود، كه سبب امور عام‌المنفعه مي‌شود، ندارد.

همچنين دوري از شهرها و جمع شدن عده‌اي از مردم با پايگاه‌هاي اجتماعي‌ متفاوت و به دور از خانواده و بدون هيچ شناخت و پيوندي نسبت به ساير خانواده‌ها، به نوعي سبب ازهم‌گسيختگي و بي‌هويتي ساكنان مي‌شود و از آنجايي كه افراد هيچ گونه شناختي نسبت به هم ندارند، دچار بي‌هنجاري مي‌گردند و فضا براي انواع ناهنجاري‌هاي فرهنگي مهيا مي‌شود؛ در صورتي كه در محيط‌ها و شهرهاي سنتي، بسياري از اين ناهنجاري‌ها، به دليل هويت‌هاي شكل‌‌گرفته و نظارت نامحسوسي كه افراد بر خود احساس مي‌نمايند، به ندرت رخ مي‌دهد.

عدم توجه به عنصر محله
زيست شهري ايرانيان در سه لايه‌ي متقاطع صورت مي‌گيرد: خانه‌ي مسكوني، محله‌ي شهري، شهر.
محله يكي از عناصر بسيار مهم شهري در شهرسازي گذشته‌ي ايران بوده است كه غفلت از آن در سال‌هاي اخير مشكلات فراواني را در همه‌ي عرصه‌ها (اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي و سياسي) ايجاد كرده است.
محله در قانون تقسيمات كشوري، به مجموعه‌ي ساختمان‌هاي مسكوني و خدماتي گفته شده است كه ساكنان آن، از لحاظ بافت اجتماعي، خود را اهل آن محل مي‌دانند؛ ليكن در مفهوم عام، محله عبارت است از منطقه‌اي قراردادي با تجمع گروهي از مردم با روابط اجتماعي مستقيم و نزديك كه امكانات رفاهي و گذران اوقات فراغت در آن‌ تنها براي رفع نياز ساكنين تهيه و تدارك مي‌شود.
به طور خلاصه، محله مكاني است كه مردم در آن احساس راحتي مي‌كنند و جامعه‌ي‌ محلي يا اجتماع به گروهي از مردم اطلاق مي‌شود كه در مكان معيني ساكن هستند و ميان آن‌ها روابط مستقيم بر اساس تعلقات سرنوشت و هويت مشترك وجود دارد. به‌ طور كلي، تلاش‌هاي متعددي براي تعريف محله و مفهوم آن صورت گرفته است. محله ممكن است به محل يا مكان جغرافيايي خاص يا به انواعي از ساكنين با علايق مشترك اطلاق شود. با وجود تعاريف فراوان، تأكيد زيادي بر روي انعطاف‌پذيري محله، ايجاد بصيرت و آگاهي از مكان محلي صورت گرفته است.[۳] چندين خصوصيت براي محله در گذشته، به خصوص در يك شهر اسلامي، مي‌توان قائل شد كه عبارت‌اند از:
۱٫ مبناي شكل‌گيري محله عموماً بر اساس تقسيم‌بندي نژادي، قومي، خويشاوندي يا ديني بود و در بسياري موارد، همين امر براي نام‌گذاري بر محله مورد استفاده قرار مي‌گرفت.
۲٫ هر محله داراي گروهي فضا بود كه به آن محله نوعي استقلال نسبت به محله‌هاي ديگر مي‌داد و عمدتاً شامل فضاهاي اصلي شهر، مانند بازار محلي و مغازه‌ها بود.
۳٫ محله در ساخت خود تأثيرپذيري از عوامل اقليمي، اقتصادي و سياسي را نشان مي‌داد.
۴٫ محله‌ها عموماً داراي يك ساختار سياسي و مديريتي بودند كه در يك مجموعه‌ي ساختاري بزرگ‌تر قرار مي‌گرفت.
۵٫ محله‌ها از لحاظ حجم و عناصر تشكيل‌دهنده‌ي خود، بسيار متفاوت بودند. همچنين در شهرهاي سنتي ايران، نواحي مسكوني به محلات مختلف و مجزا تقسيم مي‌شدند. افراد با علايق مشابه يا سوابق يكسان در محلات خود براي راحتي و حمايت و امنيت بيشتر گروه‌بندي مي‌شدند.
در شهرهاي كوچك، به علت تجانس فرهنگي، اساس تقسيم‌بندي محلات بر حرفه و شغل يا مبدأ و خاستگاه متفاوت بود. بنابراين همواره رشته‌اي مشترك وجود داشت كه مي‌شد اعضاي ساكن محله را به آن منسوب كرد. در شهرهاي سنتي، امكان اينكه افراد فقير از غني جدا شوند بسيار كم بود، اكثر مردم با طبقات اجتماعي متفاوت با هم زندگي مي‌كردند.
اگرچه دلايل تشكيل محلات، اغلب پيش‌زمينه‌هاي قومي و خاستگاهي بود، در نهايت اين سيستم تشكيل محلات به تشكيل شهر نيز كمك مي‌كرد. علاوه بر آن، وجود افراد با زمينه‌ي قومي مشترك در ميان محله‌ها و تقسيم شهرها به محلات، به مديريت شهري نيز كمك فراوان مي‌كرد. بيشترين فضا در هر محله، در طول كوچه‌هاي باريك به سكونت‌گاه‌هاي خصوصي اختصاص مي‌يافت. كانون محله‌ يك ميدان مركزي بود كه اغلب در محل تقاطع دو يا چند راه اصلي قرار داشت. هر مركز محله معمولاً يك مسجد و يك حمام جهت رفع نيازهاي اهالي محله داشت.[۴]
از ديگر خصوصيات محله‌ها در گذشته، برگزاري آيين‌هاي اجتماعي و مذهبي بود كه بيشتر در مسجد و تكيه‌ي محل برپا مي‌شد و در واقع باعث برقراري نوعي پيوند نزديك ميان اهالي محل و علاقه‌ي خاص نسبت به محله‌شان مي‌شد. مركز محله مظهر بيشترين تماس‌ها و تجمع افراد هر محله محسوب مي‌شد.
هر محله‌ي مسكوني، ضمن آنكه از طريق يك راه اصلي به بازارِ شهر يا امتداد راه اصلي منتهي به بازار وصل مي‌شد، به همان ترتيب، خود را از فضاي عمومي و پرتحرك آن دور نگه مي‌داشت. فضاي داخلي هر محله، جنبه‌اي نيمه‌خصوصي داشت و فضاي كالبديِ كمتر محله‌اي از پيش طرح مي‌شد. روند عمومي شكل‌گيري محله‌هاي مسكوني تابع رشد اقتصادي و جمعيتي شهر بود و در طول زمان، شكل نهايي خود را مي‌يافت. سيماي داخلي منظري هماهنگ و متناسب را عرضه مي‌كرد و كمتر خانه‌اي بود كه در ارتفاع، خود را از ساير خانه‌ها متمايز كند.[۵]
هر محله در تأمين نيازهاي خدماتي و اجتماعي داراي نظامي تقريباً مستقل بود و تأسيسات و تجهيزات مورد نياز اهالي را در خود جاي مي‌داد. اين نهادها و تجهيزات از نظر كالبدي در فضايي قرار مي‌گرفتند كه در حد امكان، بهترين نحوه‌ي دسترسي را براي اهالي فراهم مي‌آوردند. به همين ترتيب، مركز محله مكان استقرار آن‌ها بود و در محل تقاطع راه‌هاي اصلي محله و در اغلب موارد در مركز فيزيكي محله شكل مي‌گرفت.
در ضمن مركز محله، علاوه بر تأمين نيازهاي معنوي و دور‌ه‌اي اهالي، همواره به عنوان فضايي براي تجمع و گذران اوقات فراغت اهالي محله به شمار مي‌رفت. احداث بناها و فضاهاي عمومي در مركز محله به دو گونه صورت مي‌گرفت؛ نخست اهالي هر محله با يكديگر همكاري مي‌كردند و با تأمين هزينه و نيروي كار لازم، فضاهاي مورد نياز و ضروري را مي‌ساختند. در حالت دوم، اعيانِ محله، خود به تنهايي هزينه‌ي احداث بناها و مجموعه‌هاي عمومي را به عهده مي‌گرفتند.[۶]
بدين ترتيب، با خصوصيات گفته‌شده، محله چندين نياز اهالي را برطرف مي‌كرد: نيازهاي ارتباطي، نيازهاي مديريتي و نيازهاي حمايتي. همچنين محله سيماي خاص خود را داشت كه در كل، به شهر هويت مي‌بخشيد. مركز محله با تجمع عناصر نشانه و مرز محله نيز با كوچه‌هايي شاخص‌تر از انواع خود معرفي مي‌شد و لبه‌هايي را با قدرت بصري زياد در تصوير ايجاد مي‌كردند. اين تصوير آن قدر روشن و واضح بود كه هر كس قادر به شناسايي و بازنمايي خود در محله بود.
به عبارت ديگر، محله ركني مابين خانواده و شهر است. محله از خانه‌هاي مجاور، در يك فضاي جغرافيايي خاص تشكيل مي‌شود و خانواده نسبت به محله‌ي مسكوني خود، احساسي شبيه خانه‌ي مسكوني خود را دارد و با ورود به محله، خود را در يك محيط آشنا و خودي مثل خانه مي‌بيند. بنابراين محله از تجمع و پيوستگي، معاشرت نزديك، روابط محكم همسايگي و اتحاد غيررسمي ميان ‌گروهي از مردم به وجود مي‌آمد.
همچنين محلات بنيادي‌ترين عناصر شهري هستند و استوارترين و پرشورترين فضاي زيستي شهروندان محله‌ها محسوب مي‌شوند؛ چرا كه بررسي‌ها نشان مي‌دهد فرد ايراني بيش از آنكه در گستره‌ي خانه يا گستره‌ي بازار و پهنه‌ي فراگير شهر حضور داشته باشد، در محله‌ي خود حضور و عينيت داشته است.
پيش از اين، جمعيت محله‌ها از افرادي تشكيل مي‌شد كه از جهت شغل يا اعتقادات ديني يا سابقه‌ي قومي بسيار به يكديگر شبيه بودند و به اصطلاح به فرهنگ مشترك خو گرفته بودند و از هنجارهاي آن پيروي مي‌كردند.
به‌ طور كلي، ويژگي مهم و مثبت محله، داشتن نوعي روح جمعي بود كه مظاهر آن، وحدت و پيوستگي افراد به يكديگر و احساس يگانگي و نيز آمادگي براي مساعدت و همكاري در راه حفظ شعار محله و بهبود اوضاع آن بود. هر محله با ارائه‌ي خدمات روزمره‌ي مورد نياز خود و با ايجاد نمادهاي محله‌اي و ويژگي‌هاي خاص، موجب مي‌شد ساكنان آن نوعي احساس تعلق و هويت داشته باشند تا جايي كه هر شهروند با نام محله‌اي كه در آن مي‌زيست شناخته مي‌شد.
با تحولات سريع دوران معاصر، ورود به مرحله‌ي گذار و تغيير زيربناهاي معيشتي و روابط اجتماعي، اين فعاليت به هم ريخت. تقريباً اصول شهرسازي در شهرهاي ايران رعايت نشده است. بيشتر شهرها يا شهرك‌هايي كه مسكن مهر در آن‌ها قرار گرفته‌اند؛ يا در گذر جاده‌ياصلي‌اند، به گونه‌اي كه جاده‌ي اصلي وارد شهر شده و بعد از شهر خارج شده است و دوباره بهجاده‌ي اصلي مي‌رسيم؛ يا در فضايي بدون توجه به عنصر محله بنيان نهاده شده‌اند.
در گذشته جهت مديريت آباداني، پاك‌سازي و ايجاد امنيت و… از اهالي محله مشاركت مي‌خواستند و در تمام مسائل مربوط به محله، نقش شهروندان حائز اهميت بود، ولي به‌ مرور اين نقش از مردم گرفته شد و ساكنان محله‌ها از هويت خاص محله‌ي خود تهي شدند. در چنين وضعيتي، شهروندان خود را منفعل و جدا از محله و شهر احساس مي‌كردند و همچنين مسائل شهر در غيبت شهروندان اداره مي‌شد. در اين بين، محله‌ها و شهر‌ وضعيت ناپايداري مي‌يابند و تعهد در اين جامعه، به عنوان فرصتي براي با فضيلت شدن و خدمت به جامعه تلقي نمي‌شود.
در سال‌هاي اخير، متأسفانه محله رفته‌رفته ساختار و كاركرد‌هاي ديرينه‌ي خود را از دست داد و به «منطقه»، يعني واحدي كه دولت براي اجراي برنامه‌هاي خود برساخته است، تبديل شد كه اين روند در ساخت شهرك‌هاي مسكن مهر نيز دنبال شد. در چنين جمعي، افراد با داشتن فرهنگ‌ها و عادات و آداب گوناگون و… بر حسب اتفاق در كنار يكديگر سكني گزيده‌اند و خود را در برابر دولت و نسبت به آن طلبكار مي‌ديدند. در واقع ساكنان مناطق جديد، به جاي آنكه مانند محله‌هاي قديم، خود را در امور آن سهيم و در برابر پيشامدها مسئول بدانند، از دولت مي‌خواهند كه همه‌ي مشكلات را حل كند.[۷]

 فقدان هويت شهري

از آنجايي كه «هويت» مجموعه‌اي از صفات و مشخصاتي است كه باعث «تشخص» يك فرد يا اجتماع از افراد و جوامع ديگر مي‌شود؛ شهر نيز به تبعيت از اين معيار، شخصيت مي‌يابد و مستقل مي‌گردد. هويت در شهر به واسطه‌ي ايجاد و تداعي «خاطرات عمومي» در شهروندان، تعلق خاطر و وابستگي را نزد آنان فراهم مي‌كند و شهرنشينان را به سوي «شهروند شدن» كه گستره‌اي فعال‌تر از ساكن شدن صرف دارد، هدايت مي‌كند. پس هرچند كه هويت شهر خود معلول فرهنگ شهروندان آن است؛ ليكن فرآيند شهروند‌سازي را تحت تأثير قرار مي‌دهد و مي‌تواند باعث تدوين معيارهاي مرتبط با مشاركت و قضاوت نزد ناظران و ساكنان شود.
هويت يك معيار رشد براي شهر است. به عبارتي ديگر، وقتي يك شهر يا جامعه رشد مي‌كند، بخشي از صفات هويتش در جريان رشد تغيير مي‌كند و سامان‌دهي جديدي مي‌يابد. در اين ساختار، بايد هويت شهري به عنوان يك معيار براي توسعه و عاملي براي ارتقاي كيفيت محيط مطرح شود تا بتواند زمينه‌هاي مشاركت و امينت افراد را فراهم كند. هويت شهري را بايد نوعي هويت جمعي به حساب آورد كه البته عنوان هويت محله‌اي و شهري زماني معني‌دار خواهد بود كه تبلور عيني در فيزيك و محتواي شهر داشته باشد، به شرطي كه هنجار هويت درست فهميده شود.
عناصر هويتي
 از آنجا كه هر شهر داراي دو بُعد كاركردي و كالبدي است، لذا ابعاد مختلف هويتِ وابسته به آن نيز داراي دو وجه مذكور خواهد بود. بنابراين در يك تقسيم‌بندي كلي، ابعاد هويت شهري را مي‌توان در قالب همين دو بُعد مجزا ساخت: عناصر كالبدي يا ظاهري شهر و عناصر كاركردي يا محتوايي شهر.
اولين برخورد با هر شيء، پديده يا موجودي، سيما و كالبد ظاهري آن است؛ وجهه‌اي قابل ادراك كه با حواس پنج‌گانه به راحتي قابل تشخيص و بازشناسي است. بنابراين اولين تفاوت ميان دو موجود عيني نيز از طريق ظاهر آن معين مي‌گردد. با اين توضيح، حال اگر در تعريفي اوليه، شهر را مجموعه‌اي از ساختمان‌ها، عناصر و مراكز شهري بدانيم، بي‌شك مي‌بايست ظاهري براي آن متصور شويم كه در صورت داشتن هويت يا ساخته شدن آن و هر فعل ديگري، بتواند منحصر به خود باشد. به ‌طور كلي، شهر اسلامي از نظر كالبدي بايد داراي ويژگي‌هاي زير باشد:
اولين اصل بازگو‌كننده‌ي ويژگي يا ماهيت شهر اسلامي همانا سازگاري يا تطابق طرح و شكل ساختماني شهر با شرايط طبيعي، اعم از موقعيت طبيعي (توپوگرافي) و شرايط آب‌وهوايي است. استفاده از مفاهيمي چون حياط‌خلوت، تراس، خيابان‌هاي باريك و باغ‌ها، بيانگر اين شرايط بوده‌اند. اين قبيل عناصر به منظور تطابق با شرايط آب‌وهوايي گرم حاكم بر محيط زندگي مسلمانان طراحي مي‌شده‌اند.
دومين اصل، سازگاري كالبد شهري با باورهاي فرهنگي و مذهبي است. باورهاي مذهبي، كانون يا هسته‌ي اصلي زندگي فرهنگي مردم مسلمان را تشكيل مي‌دهند. از اين ‌رو، مسجد در سلسله مراتب نهادي و مكاني از جايگاه عمده و كانوني برخوردار است. باورهاي فرهنگيِ تفكيك‌‌كننده‌ي زندگي خصوصي و عمومي، به نظام مكان ميان مصارف و مناطق نظم مي‌بخشد.
در نتيجه، طرح شهري شامل خيابان‌هاي باريك و بن‌بست‌هاي جداكننده‌ي قلمروهاي خصوصي و عمومي از يكديگر بود و اين در حالي است كه مصرف زمين بر تفكيك يا جدايي زن از مرد تأكيد داشت. در نتيجه، هر گونه فعاليت اقتصادي كه با مبادله و حضور اجتماعي سروكار داشته باشد از كاربري مسكوني (خانه‌هاي شخصي) جدا بود و بيشتر اين قبيل فعاليت در مناطق عمومي و خيابان‌هاي اصلي تمركز داشت.
روابط اجتماعي و فيزيكي ميان قلمروهاي خصوصي و عمومي، ميان گروه‌هاي اجتماعي و محله‌‌ها، همچنين بازتاب‌دهنده‌ي قوانين شريعت (قانون اسلامي) بوده است. اصل حريم شخصي به قانون تبديل مي‌شد و ارتفاي ديوار را بالاتر از ارتفاي فرد شترسوار تعيين مي‌كرد. اين مورد و قوانين مربوط به حقوق مالكيت، براي مثال، از جمله عوامل تعيين‌كننده‌ي شكل (يا فرم) شهر اسلامي بوده است.
سومين ويژگي، رعايت اصول اجتماعي در شهر است. سازمان اجتماعي جامعه‌ي شهري بر اساس گروه‌بندي‌هاي اجتماعي مبتني بر چشم‌اندازهاي فرهنگي، خاستگاه‌هاي قومي و هم‌خوني مشترك، استوار است. بنابراين توسعه در جهت برآورده ساختن اين گونه نيازهاي اجتماعي، به‌ ويژه اتحاد خويشاوندي، دفاع، نظم اجتماعي و اعمال مذهبي بايد در حركت باشد.
در گذشته، در شهرهاي اسلامي، عواملي چون ساختارهاي خانوادگي گسترده، حريم شخصي، تفكيك جنسي و تعامل اجتماعي نيرومند به وضوح در شكل ساختماني متراكم منازل حياط‌دار متجلي و متبلور بوده است.
با توجه به اصول كالبدي هويت شهري مشخص مي‌گردد كه در شهرك‌هاي مسكن مهر، غالباً به عناصر كالبدي و سيمايي هويت شهري توجه نمي‌شود و ما در تمام شهرك‌هاي مهر، با يك نوع از شهرسازي مواجهيم كه در تمام مناطق، به همان يك شكل اجرا مي‌شود. همچنين اين نوع شهرك‌سازي بي‌توجه به رعايت اصول اسلامي و اجتماعي است؛ تا جايي كه در برخي از شهرها كه پيش‌بيني جمعيت بيش از نيم‌ميليون نفر شده است، تنها يك مسجد بدون توجه به مكان آن در نظر گرفته شده است. همچنين بسياري از اين شهرك‌ها فاقد هر گونه سمبل‌هاي ايراني‌اسلامي هستند.
از نظر محتوايي نيز با قبول شهر به عنوان موجودي زنده، ديگر نمي‌توان تنها به بُعد ظاهري آن نگريست. حال اگر بُعد محتوايي يك شهر را منبعث از ابعاد هويتي انسان‌هاي آن بدانيم، شامل جمعيت (كمّي و كيفي) و فرهنگ شهر يا شهروندان (نژاد، زبان، هنر، پوشش و…) مي‌گردد. بنابراين در اين بُعد، انسان به عنوان محوريت اصلي تلقي مي‌شود. بي‌توجهي به اين عنصر انساني و نبود همگوني فرهنگي و حضور افرادي با فرهنگ‌ها و هويت‌هاي گوناگون در شهرك‌هاي مسكن مهر، باعث شده است شهر از نظر محتوايي نيز بي‌هويت شود.(*)

 پي‌نوشت‌ها:

[۱]. اسماعيلي شبنم السادات ، محله و شيوه‌ي زندگي قشر متوسط در كلانشهر تهران، انديشه ايرانشهر، سال پنجم، شماره ۱۴-۱۵، ۱۳۸۹ و ۱۳۹۰ ص ۴۲٫
[۲]. پاتنام در كتاب بولينگ يك نفره حومه نشيني و پراكندگي شهري را ده درصد در كاهش سرمايه اجتماعي مؤثر مي‌داند.
[۳]- حسيني و سليماني مقدم، توسعه‌ي شهري و تضعيف مفاهيم محله‌اي، نشريه‌ي مسكن و انقلاب، شماره‌ي ۱۱، بهار ۱۳۸۵٫
[۴]. مسعود خيرآبادي، شهرهاي ايران، ترجمه‌ي حاتمي‌نژاد و حافي، تهران، ۱۳۷۶،‌ مهشيد، ص ۱۰۶٫
[۵]. دهقاني زكيه، بررسي انسان‌شناسانه هويت قومي- جماعتي در يك محله ،تهران،۱۳۸۹، پايان‌نامه مقطع كارشناسي ارشد.

[۶] .خيرآبادي، پيشين، ص



دسته ها : معماري اسلامي ايراني وسبك زندگي | ارسال شده در | (0) نظر

برخي از ابداعات انسان، تنها در چند دهه، شيوه زندگي انسان‌هاي سراسر جهان را تغيير دادند. امروز كمتر كسي مي‌تواند تصور كند بدون هواپيما، گوشي همراه، اينترنت و ...... زندگي به چه شكل خواهد بود!


فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

ابداعات پديده‌هاي جالبي هستند. گاهي در عرض چند دهه، يك ابداع تازه مي‌تواند صنعتي را دگرگون كند يا سبك زندگي مردم را به كلي تغيير دهد. براي نمونه، خودرو، تنها در چند دهه سيستم حمل و نقل و جابه‌جايي مردم را دگرگون ساخت.

به گفته اريك شاتسبرگ،‌ استاد تاريخ علم در دانشگاه ويسكانسين، اين تحول خيلي هم غيرمعمول نيست. وي مي‌گويد:‌ “فناوري‌ها دنياي ما را تغيير مي‌دهند، اما اين تغييرات فقط در نتيجه انتخاب‌هاي انساني كه در درجه اول براي ساخت آن‌ها و بعد براي گسترش آن در سراسر جهان صورت مي‌گيرد، ‌اتفاق مي‌افتند”‌.

در طي قرن گذشته،‌ فناوري‌هاي تازه‌اي پا به عرصه وجود گذاشتند كه كسي كه در دوران تلگراف زندگي مي‌كرد،‌ به سختي مي‌توانست حتي آن‌ها را تصور كند. ديسكاوري به 10 فناوري جديد پرداخته كه زندگي ما را به كلي تغيير داده‌اند و حتي روي فرهنگ زندگي ما هم تاثير گذاشته‌اند.

 

هواپيما

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

در زمان جنگ جهاني اول،‌ براي اولين بار از هواپيماها در صحنه جنگ استفاده شد. سپس در دهه 1930 / 1310 از آن‌ها براي جابه‌جايي‌هاي پستي و تعداد محدودي از مسافران استفاده شد. هواپيماهاي جت در اواخر جنگ جهاني دوم پديدار شدند و در سال 1952 / 1331، ارائه سرويس به مسافران آغاز شد. بدين ترتيب، براي اولين بار، مردم توانستند سفر كردن تنها در يك روز را تجربه كنند. سفرهاي هوايي باعث شد كه مناطق دوردست، به مناطق توريستي بدل شوند و سفر از قاره‌اي به قاره ديگر، تنها در طول يك شب،‌ ممكن شود.

 

سلاح‌هاي هسته‌‌اي

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

معمولا وقتي صحبت از فناوري‌هايي به ميان مي‌آيد كه تغييرات بزرگي ايجاد كرده‌اند،‌ بحث‌هاي اقتصادي و تجاري مطرح مي‌شوند، اما از آن‌جا كه نيروي هسته‌‌اي نتوانست بازار منابع انرژي ديگر را واقعا كساد كند، اين سوال به وجود مي‌آيد كه آيا سلاح‌هاي هسته‌اي نحوه جنگ بين كشورها را تغيير دادند يا نه؟ البته اين كه وجود بمب‌هاي اتمي، تعارض‌هاي موجود در جنگ سرد را پيچيده‌تر ساخت، يك واقعيت روشن است. براي برخي از كشورها، داشتن بمب اتم همراه با منفعت بود، ‌اما روي كشورهايي كه آسيب ديدند، تاثيري گذاشت كه هرگز محو نشد.

 

اي.كي- 47

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

اي.كي- 47، مخفف اوتوما كلاشينكف مدل سال 1947 است. اين سلاح با طراحي ساده و نيرومند خود، شيوه جنگ‌ها را تغيير داد. حتي يك كودك سرباز هم مي‌توانست از آن استفاده كند. طراحي اين سلاح در آن زمان، باعث مي‌شد كه توليدش ساده و ارزان‌قيمت باشد. ناگهان، حتي ارتش‌هايي كه پول چنداني نداشتند،‌ توانستند به اندازه قدرت‌هاي بزرگ و ثروتمند، و با همان كيفيت،‌ سلاح داشته باشند. به دنبال اين روند، گروه‌هاي تروريستي و بزهكار هم مسلح شدند. در سال 2007 / 1386 بانك جهاني تخمين زد كه تنها در آفريقا، در خريد و فروش سلاح آن هم با كم‌ترين قيمت (حدود 267 دلار به طور ميانگين)، 75 ميليون قبضه اسلحه در گردش است.

 

آنتي‌بيوتيك‌ها و واكسن‌ها

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

با اين كه توليد واكسن‌ها و آنتي‌بيوتيك‌ها در قرن 19 آغاز شد،‌ اما تا رسيدن به مرحله توليد انبوه، هنوز ده‌ها سال وقت لازم بود. با ورود آن‌ها به بازار، برخي بيماري‌ها كه قبلا كشنده بودند، درمان و حتي ريشه‌كن شدند. براي مثال، مرض آبله كه در گذشته يك‌سوم مبتلايان را مي‌كشت، آخرين بار در سال 1977 / 135 گزارش شد و يا بيماري فلج اطفال كه باعث معلوليت افراد زيادي مي‌شد، امروزه در بسياري از كشورهاي جهان ريشه‌كن شده است.

 

مدارهاي يكپارچه

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

نيمه‌رساناها تقريبا از دهه 1860 / 1240 شناخته‌شده بودند. اما در دهه 1940 / 1320 بود كه بشر به درك مورد نياز از فيزيك كوانتوم رسيد و آزمودن جدي مدارهاي يكپارچه را آغاز كرد. از وقتي كه به آن‌ها دست يافته‌ايم،‌ روز به روز كوچك‌تر، سريع‌تر و ارزان‌تر شده‌اند، روندي كه امروزه همچنان هم ادامه دارد. مدارهاي يكپارچه از طريق رايانه‌ها، ام.پي.تري.پليرها و بسياري امكانات رسانه‌اي ديگر، زندگي امروزي ما را متحول ساخته‌‌اند. فقط كافي است نگاهي به اطراف خود بياندازيد تا ردپاي آن‌ها را همه جا ببينيد.

 

رايانه شخصي

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

اولين رايانه‌هاي شخصي در دهه 1970 / 1350 و اوائل دهه 1980 / 1360 ساخته شدند، كه البته در مقايسه با رايانه‌هاي امروزي،‌ قادر به انجام كار زيادي نبودند. بسياري از آن‌ها، از جمله اولين اپل در سال 1976 / 1355، ‌به صورت كيت فروخته شدند. در 1977 / 1356، حدود 48 هزار دستگاه رايانه شخصي فروخته شد و تا دهه 1980 / 1360، اين رقم به ميليون‌ها رسيد. مي‌توانيد آن‌ها را با رايانه‌هاي امروزي مقايسه كنيد:‌ تنها 64 كيلوبايت حافظه! سازندگان رايانه‌ها، كوشيدند كيفيت و البته كميت را بالا ببرند . تا سال 2001 / 1380، 125 ميليون دستگاه رايانه به فروش رسيد و تا 2010 / 1389 اين رقم به 350 ميليون رسيد!

 

اينترنت

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

شروع داستان اينترنت، با ايجاد روشي براي برقراري ارتباط بين دانشمندان و مهندسين از طريق رايانه‌هايشان آغاز شد، اما تنها در چند سال به پديده‌اي جهاني بدل شد. امروزه تصور زندگي بدون اينترنت دشوار است. اينترنت روش ما در خريد، سفر، آموزش و برقراري ارتباط با ديگران را تغيير داده است. اينترنت موقعيت فروشندگان، آژانس‌هاي مسافرتي، آژانس‌هاي جديد و حتي ضبط آثار هنري را هم تغيير داد.

 

گوشي‌هاي همراه

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

وسيله‌اي كه در ابتدا در دهه 1980 / 1360 يك اسباب‌بازي در دست افراد ثروتمند و معروف بود،‌ در اوايل دهه 2000 / 1380 به كشورهاي در حال توسعه هم رسيد. شبكه‌هاي تلفن همراه با حذف نياز به ساختن زيرساخت‌هاي لازم براي خطوط زميني، هزينه ارتباطات را بسيار كاهش دادند. در اروپا، شركت‌هاي خدمات تلفن همراه، سرويسي به نام "هر جا مي‌رويد پرداخت كنيد" و نيز برنامه‌هاي ارزان‌قيمت ارائه كردند. امروزه شبكه‌هاي نسل 3 و 4 مي‌توانند ترافيك اطلاعات بيشتري را پوشش دهند و گوشي‌هاي همراه مي‌توانند در حد رايانه‌هاي ابتدايي، بسياري از نيازهاي كاربران را پاسخگو باشند.

 

كانتينرهاي باري

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

در دهه 1950 / 1330، كيت ترانتلينگر طراحي كانتينرهاي باري را بهبود بخشيد و بلند كردن آن‌ها با جرثقيل و باركش‌ها را ساده‌تر و البته ارزان‌تر ساخت. اين طراحي جديد هزينه‌هاي بارگيري و تخليه بار را كم‌تر كرد كه امروزه هم از همان استفاده مي‌شود. در واقع ساير ابداعات، گسترش خود را مديون اين ابداع هستند.

 

رسانه‌هاي ديجيتال

فناوري‌هايي كه سبك زندگي بشر را عوض كرد

آيا فيلم‌هاي نگاتيوي را كه براي عكاسي مورد استفاده قرار مي‌گرفتند به ياد داريد؟ كتاب‌هاي كاغذي را چه‌طور؟ آن‌ها همان‌طور كه تلگراف از دور خارج شد،‌ براي برخي از مردم، كم‌كم حذف شده‌‌اند. در حال حاضر، بسياري از مردم ديگر از دوربين‌هاي ديجيتال استفاده مي‌كنند. حتي با كتاب‌هاي الكترونيك، كتاب‌هاي كاغذي هم ممكن است كم‌كم ناپديد شوند.

 

 

 

بخش دانش و زندگي تبيان


منبع: khabaronline



مربوط به موضوع : علم و فناوري وسبك زندگي
دسته ها : علم و فناوري وسبك زندگي | ارسال شده در | (0) نظر

اصول مرزباني، حريم‌داري و پروا پيشگي؛ عدالت؛ پايبندي به عهد ايمان؛ صراحت و صداقت؛ رفق و مدارا؛ پاسداشت حقوق؛ تكليف؛ پارسايي؛ اعتدال و ميانه‌روي و پايبندي به كيفيت استخدام وسيله ده‌گانه اصول الگوي زيست مسلماني در نهج‌البلاغه است.


امام علي

در خطبه 160 نهج‌البلاغه امام علي(عليه السلام) به سيره پيامبر و الگو بودن ايشان اشاره مي‌كند: « وَلَقَدْ كَانَ فِي رَسُولِ اللَّهِ(صلي الله عليه و آله) كَافٍ لَكَ فِي الْأُسْوَةِ وَ دَلِيلٌ لَكَ عَلَى ذَمِّ الدُّنْيا وَ عَيبِهَا وَ كَثْرَةِ مَخَازِيهَا وَ مَسَاوِيهَا إِذْ قُبِضَتْ عَنْهُ أَطْرَافُهَا وَ وُطِّئَتْ لِغَيرِهِ أَكْنَافُهَا وَ فُطِمَ مِنْ رَضَاعِهَا وَ زُوِي عَنْ زَخَارِفِهَا » كه در واقع تأكيد بر آيه 21 سوره احزاب است.

هنگامي كه از حضرت علي(عليه السلام) پرسيده مي‌شود كه چرا مانند پيامبر(صلي الله عليه و آله) محاسن خود را خضاب نمي‌كند، «وَ سُئِلَ عليه السلام عَنْ قَوْلِ الرَّسُولِ (صلي الله عليه و آله) غَيرُوا الشَّيبَ وَ لَا تَشَبَّهُوا بِالْيهُودِ فَقَالَ إِنَّمَا قَالَ صلى الله عليه واله ذَلِكَ وَ الدِّينُ قُلٌّ فَأَمَّا الْآنَ وَ قَدِ اتَّسَعَ نِطَاقُهُ وَ ضَرَبَ بِجِرَانِهِ فَامْرُۆٌ وَ مَا اخْتَارَ »، امام در پاسخ فرمود: پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله) اين حديث را آنگاه فرمود كه مسلمانان اندك بودند، اما اكنون كه اسلام گسترش و قدرت يافته است، اين دستور بستگي به اختيار هر كس دارد.

در اواخر قرن اول، نخستين تلاش‌ها براي سيره‌نگاري از تاريخ پيامبر(صلي الله عليه و آله) صورت گرفت، در قرن دوم شروع «شمايل‌نگاري» از سيره پيغمبر(صلي الله عليه و آله) انجام گرفت كه در اين رابطه بهترين شمايل‌نگاري توسط ترمذي نوشته شد و بعدها كاملترين شمايل نگاري به وسيله ابن اثير صورت گرفت.

 

سير تحول نگارش سيره نبوي/كدام شيوه بهتر است؟

در اواخر قرن سوم نيز يك گرايشي در خصوص نگارش سيره رسول اكرم(صلي الله عليه و آله) به وجود آمد كه گروهي سعي كردند با «اخلاق‌ نگاري» بيشتر روي فضائل پيامبر(صلي الله عليه و آله) تمركز كنند، در نهايت «سنن‌ نگاري»  آخرين مرحله از نگارش سبك نبوي بود كه بيشتر بر محور رفتارهاي پيامبر به رشته تحرير در آمد.

اگر به زندگي معصومين(عليهم السلام) نگاه شود، متوجه مي‌شويم كه زندگاني همه آن‌ها تابع قوانين يكساني بوده است كه حتي مي‌توان ادعا كرد كه چيزي به نام سيره وحدت معصومين وجود دارد، شهيد مطهري در اين باره مي‌گويد: ما حدود 237 سال سيره از زندگاني ائمه معصومين(عليهم السلام) داريم كه در اين 237 سال قاعده‌اي عوض نشده است.

اسلام تنها با جامعيت قابل عمل جواب مي‌دهد و به طوري كه اگر به مسائلي مانند نماز، جهاد، زكات و روزه هر كدام به طور مستقل پرداخت شود، الگوي جامعي از دين ارائه نمي‌شود.

سلامت روابط و مناسبات اجتماعي به شدت در گرو مرزباني، حريم‌داري و پرواپيشگي است و اين امر رابطه اساسي براي زيست انساني و ايمان است، به طوري كه هر چقدر اصل مرزباني، حريم‌داري و پرواپيشگي در عرصه اجتماعي پررنگ باشد، امنيت جامعه بيشتر و زمينه رشد تعالي انسان‌ها فراهم‌تر مي‌شود.

سه شاخص اصلي براي دستيابي به بهترين الگوي زيستن اسلامي

قرآن و مجموعه معصومين(عليهم السلام) در الگوي زيست مسلماني بايد مورد بررسي و پالايش قرار گيرند و همراهي دو علم فقه و حديث مي‌تواند ما را در ارائه بهتر الگوي زيست مسلماني كمك كند.

 

چرا الگوي سبك علوي ممتاز است

امام علي(عليه السلام) چون تربيت شده قرآن و قرآن‌شناس واقعي است و عمل قرآني دارد و در واقع انسان ايده‌آل و تربيت‌ شده پيامبر(صلي الله عليه و آله) است،‌ بهترين الگوي زيست مسلماني است، همچنين نهج‌البلاغه نيز چون گزيده‌اي از آموزه‌هاي علوي است، مي‌تواند به عنوان بهترين روش الگوي زيست مسلماني محسوب شود.

 

ده اصل سبك زيست اسلامي نهج البلاغه

اصول مرزباني، حريم‌داري و پروا پيشگي؛ عدالت؛ پايبندي به عهد ايمان؛ صراحت و صداقت؛ رفق و مدارا؛ پاسداشت حقوق؛ تكليف؛ پارسايي؛ اعتدال و ميانه‌روي و پايبندي به كيفيت استخدام وسيله ده‌گانه اصول الگوي زيست مسلماني در نهج‌البلاغه است.

امام علي(عليه السلام) چون تربيت شده قرآن و قرآن‌شناس واقعي است و عمل قرآني دارد و در واقع انسان ايده‌آل و تربيت‌ شده پيامبر(صلي الله عليه و آله) است،‌ بهترين الگوي زيست مسلماني است، همچنين نهج‌البلاغه نيز چون گزيده‌اي از آموزه‌هاي علوي است، مي‌تواند به عنوان بهترين روش الگوي زيست مسلماني محسوب شود.

خاستگاه مرزباني، حريم‌داري و پرواپيشگي خود انسان است و تا زماني كه اين بنياد اساسي در آدمي شكل نگيرد و استوار نباشد امكان هر گونه مرزشكني و بي‌پروايي وجود دارد كه ريشه همه سقوط‌ها است.

سلامت روابط و مناسبات اجتماعي به شدت در گرو مرزباني، حريم‌داري و پرواپيشگي است و اين امر رابطه اساسي براي زيست انساني و ايمان است، به طوري كه هر چقدر اصل مرزباني، حريم‌داري و پرواپيشگي در عرصه اجتماعي پررنگ باشد، امنيت جامعه بيشتر و زمينه رشد تعالي انسان‌ها فراهم‌تر مي‌شود.

 

شيوه علوي در ميدان جنگ

عرصه حكومتي سخت‌ترين آزمون پرواپيشگي است، از آنجايي كه قدرت هر كسي را با خود مي‌برد و اگر انسان در اين عرصه كنترل و نقد و حسابرسي دائم داشته باشد، مي‌تواند در مسير الهي و الگوي زيست مسلماني گام بردارد.

در عرصه نظامي به راحتي مرزشكني صورت مي‌گيرد چون فضاي جنگ است، در صورتي كه در سيره اميرالمۆمنين و در نهج‌البلاغه مشاهده مي‌شود كه امام در نامه 14 و 428 به تبيين رفتار با دشمنان مي‌پردازد: « و شروع جنگ از سوي آنان خود برهاني ديگر بر حقّانيت شماست و آنگاه كه دشمن به اذن پروردگار گريخت، فراريان را مكشيد و درماندگان را هدف قرار ندهيد و بر مجروحان «تير خلاص» نزنيد و زنان را با آزارتان برميندازيد،حتي اگر به شما ناسزا گويند و اميرانتان را دشنام دهند كه آنان از نظر جسم و جان و انديشه ظريف و ناتوانند.» 

بخش نهج البلاغه تبيان

 

 


منبع: خبرگزاري فارس



دسته ها : سبك زندگي و فضيلت‌هاي اخلاقي | ارسال شده در | (0) نظر

تمامی حقوق مادی ومعنوی این وبلاگ برای پایگاه تخصصی سبک زندگی اسلامی- ایرانی محفوظ است

طراحی شده توسط :سایت ثامن تم

ویرایش شده توسط :حسین رضایی

صفحه بعدي صفحه قبلي

X